Gazdinkat keressük:

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

BemutatkozásKapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-71-636-41
- E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Modulok: Állatvédő SegítőIránytűSintérSTOP!ÖnkormányzatokKislexikonÁllatvédő módszerekÁllatvédelmi Törvény

Kiemelt: TÉGY A VÁLTOZÁSÉRT!SZEMTANÚT KERES!Hivatalos MIKROCHIP nyilvántartásKérjük segíts, hogy segíthessünk!

Gazdinkat keressük: MikrochippelRégóta keresikEllopott állatElveszett kutyaTalált kutyaS.O.S. gazdit kereső kutyaKutyát kérElveszett cicaTalált cicaS.O.S. gazdit kereső cica • Cicát kér • Más állatS.O.S. segítséget kérIdeiglenes befogadót keresHazakerültÚj gazdához kerültIn memoriam+ Kapcsolódó S.O.S. oldalak

További keresési kategóriák a jobboldali CIMKEFELHŐ oszlopban!

2010. március 29., hétfő

XXI. század, Európa, Zalaszentbalázs

A Zalaegerszegi menhely állatvédő szolgálatától Igaz Claudia keresett meg, hogy a fent jelzett faluban egy "gazda" iszonyatos körülmények között tartja 4 kutyáját. Az egyik lába eltört egy baleset során. A "gazda" nem hajlandó orvoshoz vinni. Megpróbálják hatósági eljárás keretében elhozni a kutyát. Csontsebész kellene és valaki aki vállalja a költségeket. Mivel a leírás szerint a kutyus széttörött lába kifordult és rosszul fort össze és tele volt sebekkel, vállaltam az orvoskeresést. Szombat este hívtak, hogy állatorvossal és rendőrökkel kimentek a helyszínre. A tulaj tiltakozott a szemmel láthatóan nyomorékká tett kutya szemmel látható végzetes sérülése ellenére. Azonnal elindultam Pestről Zalaszentbalázsra. Elértem a Nagykanizsai város kapitányság ügyeletesét és hosszas jogértelmezési vita után előkerítették a helyileg illetékes hatósági állatorvost, aki nagy nehezen egyetlen kutya a sérült lábú elkobzását javasolta, de a 3 másik iszonyúan lepusztult ebet hegyben hagyatta a rendőrökkel, 4-5 óra vitát követően.

Zalaegerszegre menetítették a sérült kutyust. Életem egyik legmegrázóbb élménye volt a találkozás vele. Lába 3-4 helyen zöldgaly töréssel eltört. Diszlokálódott, 180 fokkal kifordult térd alatt, a láb első fele alulra került és a kutya egy kényszer kaszáló mozdulattal csúszkál a törött alsó lábszáron, ahol egy másodlagos talpfelület alakult ki, amelyről a bőr, a hús lekopott és nyílt sebes csonton csúszkál a talajon a szerencsétlen eb. Iszonyú állandó fájdalmai lehetnek hosszú hónapok óta. A kutya (eddig neve sem volt) Lujza lett a keresztségben, mindezek ellenére töretlen bizalommal van megmentőivel szemben, csóvál,ugrál, bújik, puszil, ölbemászik, dorombol, mint egy macska. 75 ezer év alatt a kutyában az ember iránt egy olyan feltétlen tisztelet és bizalom alakult ki, amelyet ilyen szemét alakok sem tudnak kiölni a kutyákból. Sérülésével, nyomorúságos kényszermozgási lehetőségével mit sem törődve örült a simogatásnak, a finom falatoknak. Lujza csont és bőr, vészesen kiszáradt (másfél liter ásványvizet ivott meg 5-6 óra alatt) fénytelen, spröd a szőre, korpás, büdös, ápolatlan. Mindezek ellenére vidám, imádta az autózást, lelkesen sétál bárhol, ha megállunk, ismerkedik az új világgal, amely eddig a poklok poklát jelentő koszos udvar volt ezidági. Azonnal felhoztam Pestre, már saját díványon aludt, puha párnán, kapott fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, vitaminokat, immunerősítőt stb. Az első orvosi konzílium megvolt Varga dokinál, sajnos az a lesújtó diagnózis, hogy nem menthető a lába, de a megerősödését követő amputáció után teljes életet élhet három lábon. Még további csontsebészekkel, lábspecialistákkal konzultál a doki, de sok remény nincs, és a döntést végül nekem kell meghozni (senkinek sem kívánom, hogy ilyen felelősség és sorsdöntő itélethozatal súlya kerüljön a vállára)

Egész nap velem utazott a kocsiban, voltunk macskát menteni, kaját osztani stb. Mindenkit lenyűgözött kedvességével, élniakarásával, ahogy bice-boca törött csonkján közlekedik, ahogy bújik mindenkihez, örül a becéző szavaknak, puszilkozik kutyával-macskával, és farka nem áll meg egy pillanatra sem, csak csóvál és csóvál. Ha emberben lenne ilyen személyiség, nem is tudom mit kezdene vele a világ.

Dolgos hét következik, az orvosi szakvélemény alapján - mivel a súlyosan sérült kutyát nyomorékká tette a tulajdonos, azzal, hogy nem vitte orvoshoz és tartós intenzív fájdalmat okozott neki, így megvalósította a Btk. 266/B Par. (1) szakaszában nevesített állatkínzás bűncselekményének tényállását. Hétfőn büntetőfeljelentést teszek az illetékes Nagykanizsai Rendőrkapítányságon, egyidejüleg a helyi jegyzőnél kezdeményezem az állattartástól történő eltiltását és a maradék 3 kutya elkobzását. Az esetnek széles media nyilvánosságot adunk. Kérek mindenkit küldje el az anyagot minden lehetséges sajtós ismerősének. A gyanúsított: Kocsis Csaba, Zalaszentbalázs, Kossuth L. utca 186. A koronatanú Lujza.

Köszönet az állatorvosoknak, az intézkedő rendőröknek, a zalaegerszegi állatvédőknek és Lujzának, aki megtanított, hogy soha ne veszítsük el a reményt.

Lakos György

(2010. 03. 29.)

Kapcsolódó oldal: Kutyamentő akció Zalaszentbalázson

Nincsenek megjegyzések: