Gazdinkat keressük:

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

BemutatkozásKapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-71-636-41
- E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Modulok: Állatvédő SegítőIránytűSintérSTOP!ÖnkormányzatokKislexikonÁllatvédő módszerekÁllatvédelmi Törvény

Kiemelt: TÉGY A VÁLTOZÁSÉRT!SZEMTANÚT KERES!Hivatalos MIKROCHIP nyilvántartásKérjük segíts, hogy segíthessünk!

Gazdinkat keressük: MikrochippelRégóta keresikEllopott állatElveszett kutyaTalált kutyaS.O.S. gazdit kereső kutyaKutyát kérElveszett cicaTalált cicaS.O.S. gazdit kereső cica • Cicát kér • Más állatS.O.S. segítséget kérIdeiglenes befogadót keresHazakerültÚj gazdához kerültIn memoriam+ Kapcsolódó S.O.S. oldalak

További keresési kategóriák a jobboldali CIMKEFELHŐ oszlopban!

2010. január 5., kedd

Kislexikon

Állatotthon, állatmenhely

Állatvédők által fenntartott jótékony célú intézmények, céljuk a bajbajutott állatok mentése és lehetőség szerint új gazdához juttatása. Magyarországon sajnos többnyire állami, önkormányzati támogatás nélkül, az állatvédők saját erejéből, ill. jólelkű állatbarátok adományai segítségével működnek, nem ritkán vegetálnak!

Az állatotthon nem köteles minden bajbajutott állatot befogadni, sőt a már befogadott állatok érdekében kívánatos a szakszerű karanténozási szabályok, ill. a megfelelő gondozási színvonal betartása!

Etikailag leginkább annak az állatotthonnak a működése támogatható, amelyben euthanáziát csak az állatok visszafordíthatatlanul gyógyíthatatlan szenvedésének megszüntetése érdekében alkalmaznak!

"Állategészségügyi" telep, "ebrendészeti" telep, "gyepmesteri" telep - sintér, sintértelep:

Az önkormányzatok által fenntartott, támogatott intézmények, céljuk főként a közterületeken kóborló állatok befogása, ill. - az Állatvédelmi Törvény rendelkezéseivel ellentétesen - a gazdáik által „megúnt”, leadott állatok befogadása. Feladatuk továbbá a hatósági állategészségügyi megfigyelés, ill. elkobzott állatok, tetemek befogadása.

Kötelesek minden bejelentett, leadott állatot befogadni, ezért korlátozott férőhelyeik számából következően a már régebben bekerült vagy gazdára találás szempontjából esélytelenebbnek ítélt állatokat „elaltatják”!

A befogott állatokat kötelesek 14 napig tartani, annak érdekében, hogy eredeti gazdájuk megtalálhassa és visszavihesse őket! A 14 napot letöltött, ill. a gazdájuk által leadott állatokat új gazdához adhatják vagy „elaltathatják”!

Sajnos az állatok magyarországi „megbecsülését” híven tükrözi, hogy a sintértelepek legtöbbször a települések szeméttelepei szomszédságában találhatók, vagy pl. Budapesten a város ipari negyedében, a fehérjefeldolgozó mellett...

A XXI. század Európájához méltatlan módon, Magyarországon sajnos ma még nem ritkán lehet szerencsétlen állatok horrorisztikus módon való befogásáról, tartásáról, legyilkolásáról hallani!

(Budapesten az Illatos úti „állategészségügyi” telep vezetőinek jószándékú kezdeményezésére indult el az Illatos úti állatvédő projekt, melynek eredményeként az itt kipróbált, bevált, jobbító módszerek, reméljük egyre több település hasonló intézménye számára követendő példaként szolgálhatnak!)

Az állatvédelem finanszírozása:

Az állatbarátok közül is kevesen tudják, hogy ma Magyarországon az állatvédelem finanszírozása nem megoldott! Említésre méltó központi támogatás gyakorlatilag nincs, állatvédelmi témájú pályázatok nem léteznek - az állatvédők nem egyszer embertelen terheket magukra vállalva próbálnak segíteni a bajbajutott állatokon, erőfeszítéseikben jelenleg csak a jószándékú emberek, cégek támogatására, adományaira számíthatnak...

Nincsenek megjegyzések: